Vremea, în viitor, va fi prognozată mai bine ca niciodată. De ce?

de: Daniel Ștefan
25 03. 2019
Daniel Ștefan/Playtech

Vremea ar putea fi prevăzută mai bine în viitorul apropiat dacă s-ar folosi inteligența artificială. Dacă o utilizăm pe telefoane, pentru funcții banale, de ce să nu-i folosim adevăratul potențial?

Vremea pe care obișnuiai să o urmărești la televizor nu mai e de mult o sursă de încredere când vrei să știi dacă trebuie să iei umbrela cu tine când pleci de acasă. Toată lumea a ajuns să ia în râs prognozele meteo de la televizor, dar cu toții știm că azi, sunt mult mai bune decât cele din urmă cu 20 de ani.

În prezent, doar aplicațiile meteo de pe telefon mai oferă prognoze ce se apropie mai mult de realitate (cum ar fi cea de la Google sau Huawei). În rest, e pierdere de timp, din diferite motive, care nu țin neapărat de erorile umane, cât de cele de sistem.

În general, vremea nu poate fi prevăzută cu acuratețe pe o perioadă mai lungă de șapte – zece zile. Și, oricum, nu într-un procent de 100%. O prognoză meteo pentru o săptămână are un grad de credibilitate de cel mult 80% (dacă datele au fost preluate și calculate corect).

De asemenea, o prognoză pe cinci zile poate fi crezută în proporție de 90%. Cu cât perioada e mai scurtă, cu atât vremea poate fi prevăzută mai bine. Totuși, atmosfera se schimbă de la o oră la alta, de aceea vremea trebuie monitorizată în permanență.

Cum se „măsoară” vremea în prezent

Meteorologii (licențiați) se folosesc azi de o serie de senzori, sateliți, calculatoare și instrumente pentru a calcula starea vremii. Pe vremuri, oamenii foloseau doar instrumente de bază precum termometre, barometre și anemometre (care măsoară viteza vântului), dar nici azi nu s-a renunțat la ele.

Ele sunt completate de monitorizările continue efectuate din satelit sau de echipamentele sofisticate instalate pe baloanele meteorologice care măsoară temperatura, presiunea atmosferică, viteza și direcție vântului în fiecare strat al atmosferei.
Astfel, meteorologii primesc constant date cu ajutorul cărora pot prognoza vremea la un moment dat.

Cele mai evoluate instrumente la ora actuală sunt sateliții NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) – în SUA, fondată chiar de fostul președinte american Richard Nixon.

NOAA folosește trei tipuri de sateliți meteorologici, iar unii dintre ei orbitează în jurul Pământului la o altitudine de peste un milion de kilometri. Aceștia au rolul de a măsura energia solară absorbită de atmosfera planetei noastre în fiecare zi. Datorită acestor sateliți știm cât este de afectat stratul de ozon din cauza gazelor cu efect de seră.

Cum ar putea fi vremea prognozată cu ajutorul inteligenței artificiale

De cele mai multe ori, erorile de le meteo se datorează azi și volumului imens de date pe care le au specialiștii de calculat. Sigur, se utilizează computere, dar, cum spuneam, nu sunt eficiente 100%.

Și, în anumite cazuri, acele procente care nu fac credibilitatea 100% pot însemna punerea în pericol a oamenilor care pleacă pe mare, a piloților, a militarilor, dar și a civililor, în cazul unei furtuni sau cataclism iminent.

Dacă aceste calculatoare ar fi ajutate de inteligența artificială, nu doar că ai putea citi o prognoză meteo mai bună, dar vremea nici nu va mai da bătăi de cap industriilor dependente de cunoașterea acesteia.

AI-ul dă posibilitatea colectării datelor mult mai rapid și pot fi ordonate și calculate mult mai precis.